Aktualności

Wykład #4 – Zagrożenia płynące ze stosowania nieprawidłowo zbilansowanej diety bezglutenowej

Dorota Mickiewicz-Góra (Gdański Uniwersytet Medyczny) – „Zagrożenia płynące ze stosowania nieprawidłowo zbilansowanej diety bezglutenowej” Wykład rozpocznie się w sobotę 24 listopada 2018r. o godzinie 10.45, jest umieszczony w Sesji Naukowej I. Wokół glutenu narosło wiele mitów, które mogą budzić wśród wielu osób negatywne odczucia na temat bezpieczeństwa stosowania go w codziennej diecie. Z tego powodu konsumenci…
Przeczytaj więcej

Wykład #3 – Postawa wobec własnego ciała oraz jej wpływ na zachowania żywieniowe

dr hab. n. o zdr. Monika Bąk-Sosnowska (Śląski Uniwersytet Medyczny) – „Psychologiczne uwarunkowania postawy wobec własnego ciała oraz jej wpływ na zachowania żywieniowe” Wykład rozpocznie się w sobotę 24 listopada 2018r. o godzinie 11.30 – jest pierwszym wykładem w II Sesji Naukowej. Postawa wobec własnego ciała obejmuje przekonania, emocje oraz zachowania wobec wyglądu i funkcjonowania ciała.…
Przeczytaj więcej

Wykład #2 – O uzdrawiającej mocy aktywności fizycznej

Pierwszy wykład konferencji, rozpocznie się w sobotę 24 listopada 2018r. o godzinie 09.05. Prof. Marek Woźniewski O uzdrowicielskiej mocy aktywności fizycznej Co miał na myśli Galen mówiąc, że „najlepszym  lekarzem jest ten, który jest zarazem nauczycielem gimnastyki” i czy Hipokrates miał rację twierdząc, że „cała wiedza medyczna ma dwa potężne filary, na których się wspiera – ćwiczenia…
Przeczytaj więcej

Wykład #1 – Nutrigenetyka w gabinecie dietetyka

Czy za niektóre porażki dietetyczne możemy z czystym sumieniem obwinić geny? Czy dieta może być nieskuteczna wskutek nieodpowiedniego dopasowania do profilu genetycznego, choćby pacjent przestrzegał jej zasad w każdym calu? Czy może dzięki indywidualizacji planu żywieniowego pod kątem genetycznym można osiągnąć jeszcze lepsze efekty? O potencjale nutrigenetyki oraz jej ograniczeniach w codziennej pracy dietetyka opowie…
Przeczytaj więcej

Program 2018

Tematy wiodące IX Konferencji Żywienie, zdrowie i choroby 2018 dieta i łuszczyca wyniki badań PURE aktywność fizyczna dieta wegetariańska mikrobiota jelitowa i oś mózgowo-jelitowa dieta i choroby przewodu pokarmowego najnowsze doniesienia z dietetyki Komitet Naukowy Prof. dr hab. n. med. Elżbieta Poniewierka – Przewodnicząca Prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz – Przewodniczący Dr n.…
Przeczytaj więcej

List powitalny

Szanowni Państwo, Drogie Koleżanki i Koledzy, Mamy ogromną przyjemność zaprosić  Państwa do udziału w IX Konferencji ŻYWIENIE ZDROWIE I CHOROBY, która odbędzie się 24 listopada 2018 roku we Wrocławiu. Spotkamy się ponownie, już po raz dziewiąty, aby zapoznać się z aktualnymi wytycznymi oraz najnowszymi wynikami badań i doniesieniami dotyczącymi dietetyki oraz chorób przewlekłych. Na zagadnienia zdrowego…
Przeczytaj więcej