Program

Tematy wiodące IX Konferencji Żywienie, zdrowie i choroby

  • dieta i łuszczyca
  • wyniki badań PURE
  • aktywność fizyczna
  • dieta wegetariańska
  • mikrobiota jelitowa i oś mózgowo-jelitowa
  • dieta i choroby przewodu pokarmowego
  • najnowsze doniesienia z dietetyki

Pobierz aktualny program w formacie PDF (kliknij tutaj!)

Aktualizacja: 12.11.2018


Komitet Naukowy

  • Prof. dr hab. n. med. Elżbieta Poniewierka – Przewodnicząca
  • Prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz – Przewodniczący
  • Dr n. med. Katarzyna Neubauer –  Wiceprzewodnicząca
  • Dr inż. Marzena Zołoteńka-Synowiec – Wiceprzewodnicząca
  • Dr n. med. Radosław Kempiński – Sekretarz
  • Dr inż. Ewa Malczyk – Sekretarz

Członkowie Komitetu Naukowego

  • Marek Bolanowski
  • Beata Całyniuk
  • Robert Dudkowiak
  • Agnieszka Dobrowolska
  • Maciej Gonciarz
  • Iga Gromny
  • Marian Grzymisławski
  • Andrzej Mysiak
  • Grzegorz Mazur
  • Marta Misiarz
  • Marta Nergusz-Kawecka
  • Dominik Krzyżanowski
  • Adam Smereka
  • Anna Zmarzły
  • Małgorzata Zwolińska-Wcisło
  • Ewa Szura
  • Katarzyna Zatońska
  • Aleksandra Batycka-Baran
PUNKTY EDUKACYJNE

Uczestnikom Konferencji zostaną przyznane punkty edukacyjne zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 6 października 2004 r. w sprawie dopełnienia obowiązku doskonalenia zawodowego lekarzy i lekarzy dentystów. Liczba punktów zostanie podana po ułożeniu szczegółowego programu naukowego wydarzenia. Przyznane punktu edukacyjne zostaną potwierdzone imiennym certyfikatem uczestnictwa w konferencji, wydawanym zarejestrowanym uczestnikom w recepcji konferencyjnej po zakończeniu obrad.

08.00-09.00 hall

recepcja

rejestracja uczestników

 

09.00-09.05 sala obrad OTWARCIE OBRAD

Prof. dr hab. n. med. Elżbieta Poniewierka
(Uniwersytet Medyczny we Wrocławiu)

Dr n. med. Katarzyna Neubauer

(Uniwersytet Medyczny we Wrocławiu)

 

SESJA NAUKOWA I
09.05-11.10 sala obrad O uzdrowicielskiej mocy aktywności fizycznej 20’
Marek Woźniewski (Akademia Wychowania Fizycznego we Wrocławiu)
Spożycie kwasów tłuszczowych i węglowodanów

a występowanie chorób sercowo-naczyniowych

i śmiertelność ogólna – wyniki badania PURE 20’

Katarzyna Zatońska (Uniwersytet Medyczny we Wrocławiu)

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa? 20’
Katarzyna Neubauer (Uniwersytet Medyczny we Wrocławiu)
Wegetarianizm a minimalizacja cierpienia zwierząt 20’

Wioletta Jedlecka, Joanna Helios (Uniwersytet Wrocławski)

Wpływ substancji dodawanych do żywności na organizm 20’
Marzena Zołoteńka-Synowiec (PWSZ w Nysie)
Zagrożenia płynące ze stosowania

nieprawidłowo zbilansowanej diety bezglutenowej 15’

Dorota Mickiewicz-Góra (Gdański Uniwersytet Medyczny)

wyróżniona praca konkursowa

prezentacja 7’ + dyskusja 3’

Zależność między formą pracy personelu medycznego a ich stylem życia

Weronika Kamińska (Warszawski Uniwersytet Medyczny)

 

SESJA SATELITARNA PORANNA
11.10-11.30 sala obrad Nutrigenetyka w gabinecie dietetyka, czyli jak wykorzystać
najnowsze osiągnięcia naukowe w praktyce 20’
Karolina Karabin (Warszawski Uniwersytet Medyczny)

 

11.10-11.30 hall przerwa kawowa

 

 

 

SESJA NAUKOWA II
11.30-13.20 sala obrad Psychologiczne uwarunkowania postawy wobec własnego ciała
oraz jej wpływ na zachowania żywieniowe 20’
Monika Bąk-Sosnowska (Śląski Uniwersytet Medyczny)
Oś mózg-krew-jelito – ważny element w profilaktyce i leczeniu współczesnych chorób cywilizacyjnych 20’

Wojciech Marlicz  (Pomorski Uniwersytet Medyczny)

Znaczenie żywienia w postępowaniu

u pacjentów chorujących na łuszczycę 20’
Aleksandra Batycka-Baran (Uniwersytet Medyczny we Wrocławiu)

Znaczenie żywienia w chorobach

górnego odcinka przewodu pokarmowego 20’

Radosław Kempiński (Uniwersytet Medyczny we Wrocławiu)

Wsparcie żywieniowe w jadłowstręcie psychicznym 20’
Anna Zmarzły, Paweł Iwanicki (Ośrodek Żywienia Klinicznego Wrocław)
wyróżniona praca konkursowa

prezentacja 7’ + dyskusja 3’

Analiza sposobu żywienia małych dzieci
w kontekście programowania żywieniowego

Dagmara Woźniak (Uniwersytet Medyczny w Poznaniu)

 

13.20-14.20 hall lunch

 

SESJA NAUKOWA III
14.20-15.50 sala

obrad

Niedokrwistość w chorobach przewodu pokarmowego 20’
Robert Dudkowiak (Uniwersytet Medyczny we Wrocławiu)
Żywienie w okresie okołooperacyjnym 20’

Adam Skalski (Uniwersytet Medyczny we Wrocławiu)

Wielkość porcji w aspekcie zasad racjonalnego odżywiania 20’
Jagoda Rydelek (PWSZ w Nysie)
Dieto-aktualności 20’

Iga Gromny, Paweł Szewczyk (Uniwersytet Medyczny we Wrocławiu)

wyróżniona praca konkursowa

prezentacja 7’ + dyskusja 3’

Sposób żywienia a potencjał mikrobioty człowieka do syntezy folianów

Dorota Gumiela (Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu)

 

15.50-16.00 sala obrad PODSUMOWANIE I ZAMKNIĘCIE OBRAD

Prof. dr hab. n. med. Elżbieta Poniewierka
(Uniwersytet Medyczny we Wrocławiu)

Dr n. med. Katarzyna Neubauer

(Uniwersytet Medyczny we Wrocławiu)