Witaminy Zdrowe odżywianie

Jakie warzywo ma najwięcej witaminy C i dlaczego warto po nie sięgać?

warzywa z witaminą c

Witamina C jest niesamowicie ważna dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Jej niedobory, choć stosunkowo rzadkie, mogą być wyjątkowo uciążliwe. Warto zatem zadbać o różnorodną dietę, która pozwoli na dostarczenie organizmowi odpowiednich ilości tej ważnej witaminy. Na pewno przydatna będzie wiedza na temat tego, jakie warzywo ma najwięcej witaminy C. Dobrze byłoby poznać także inne powody, dla których warto po nie sięgać. 

Pietruszka – niezwykłe bogactwo witaminy C

Osoby, które zastanawiają się nad tym, jakie warzywo ma najwięcej witaminy C, powinny sięgnąć po pietruszkę, a konkretniej po jej natkę. Okazuje się bowiem, że te zielone, intensywnie pachnące liście, kryją w sobie prawdziwe bogactwo tego naturalnego antyoksydantu. W 100 gramach świeżej natki pietruszki znaleźć można aż 269 mg kwasu askorbinowego, czyli witaminy C. Najlepiej sięgać rzecz jasna po świeżą natkę, jeżeli tylko ma się taką możliwość. Z powodzeniem można wyhodować ją na parapecie, a także na balkonie czy tarasie. Nie trzeba zatem posiadać ogródka, aby móc cieszyć się walorami tego wyjątkowego warzywa. Aby zapewnić sobie wystarczającą ilość witaminy C, dobrze jest posypywać zieloną natką zupy, sałatki, jak również dania na bazie makaronów. 

Dlaczego jeszcze warto włączyć pietruszkę do swojej diety?

Natka pietruszki wyróżnia się nie tylko wysoką zawartością witaminy C. Posiada ona także inne właściwości, ze względu na które warto ją docenić. Przede wszystkim, jest bogata w chlorofil. Posiada zatem niezwykle silne działanie detoksykujące. Natka pietruszka pomaga zatem w oczyszczaniu organizmu z nagromadzonych w nim toksyn. Doskonale wpływa także na stan skóry, włosów oraz paznokci. Z powodzeniem mogą po nią sięgać osoby zmagające się z różnego rodzaju dermatozami. Natka pietruszki to także całkiem pokaźne źródło witaminy A, która przyczynia się między innymi do prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku. Co ciekawe, ta zielona nać działa także moczopędnie. To właśnie z tego względu zalecana jest ona osobom, które cierpią na rozmaite problemy z nerkami. Nie można odmówić jej także korzystnego wpływu na układ nerwowy, ze względu na całkiem sporą zawartość witamin z grupy B. Na pozytywne właściwości zdrowotne natki pietruszki będą mogły liczyć jedynie osoby, które włączą ją do swojej diety na stałe. 

W jakich jeszcze warzywach znajduje się sporo witaminy C?

Natka pietruszki to nie jedyne bogate źródło witaminy C. Spore jej ilości znajdziemy również w takich warzywach jak:

  • papryka – w 100 gramach świeżego warzywa znajdziemy mniej więcej 150-170 mg witaminy C
  • brukselka – 100 gram warzywa zawiera między 70 a nawet 120 mg kwasu askorbinowego
  • kapusta – w 100 gramach kapusty znaleźć można 40 – 65 mg witaminy C
  • kalarepa – zawartość witaminy C w 100 gramach kalarepki waha się w granicach od 70 do 100 mg

Spore ilości cennej witaminy C znaleźć można także w burakach, młodych ziemniakach, jak również w brokułach. Najwięcej kwasu askorbinowego będą zawierały co do zasady świeże i nieprzetworzone produkty. Warto zatem jadać świeże warzywa tak często, jak to tylko jest możliwe. Dobrze byłoby przygotowywać na ich bazie sałatki i surówki. Nie oznacza to jednak, że w warzywach poddanych obróbce cieplnej witamina C się nie znajduje. Niektórych warzyw, takich jak na przykład ziemniaki, nie można zjeść przecież na surowo. Aby dostarczyć swojemu organizmowi witaminę C, można także gotować smakowite zupy. Koniecznie trzeba zadbać o to, aby zostały one przed podaniem posypanie natką pietruszki. 

Możesz również polubić…