Aktualności

Podsumowanie IX Konferencji Żywienie, Zdrowie i Chroroby

Podsumowanie IX Konferencji Żywienie, Zdrowie i Choroby 2018 W dniu 24 listopada 2018 roku odbyła się IX Edycja Konferencji ŻYWIENIE ZDROWIE i CHOROBY. Pieczę merytoryczną i nadzór nad programem naukowym oraz przygotowaniami do konferencji pełnili: Pani Prof. Elżbieta Poniewierka (Katedra i Klinika Gastroenterologii i Hepatologii UM we Wrocławiu) oraz Pani Doktor Katarzyna Neubauer (Zakład Dietetyki…
Przeczytaj więcej

Internetowa rejestracja zamknięta. Zapraszamy do recepcji konferencji.

Szanowni Państwo, wszystkich, którzy nie zdążyli zarejestrować się przez internet- zapraszamy do recepcji konferencji w sobotę od godziny 8 rano. Przyjmujemy płatności gotówką i kartą, obowiązuje standardowa stawka. Wszystkich już zarejestrowanych- również zapraszamy po odbiór opasek-wejściówek. Do zobaczenia!

Terminy rejestracji

Terminy rejestracji i kwestie organizacyjne Już tylko 3 dni do konferencji!   ➡️ Rejestracja internetowa z przelewem zwykłym będzie aktywna tylko do jutra (czwartek), do godziny 15. Musimy mieć pewność, że zdążymy zaksięgować przelew i wpisać Państwa na listę.   ➡️ Rejestracja internetowa z płatnością błyskawiczną przez Tpay lub PayPal będzie aktywna do końca piątku,…
Przeczytaj więcej

Wyróżniona praca – Żywienie i synteza folianów

„Sposób żywienia a potencjał mikrobioty człowieka do syntezy folianów.” – Dorota Gumiela (Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu) Cel: Ocena sposobu żywienia i potencjału mikrobioty do syntezy folianów w grupie kobiet w wieku 31-50 lat o zachodnim i racjonalnym wzorze żywieniowym. Materiał i metody: Osoby badane wypełniały ankietę̨ przez internet, w celu wykonania wstępnej oceny sposobu żywienia (racjonalny…
Przeczytaj więcej

Wyróżniona praca – Styl życia personelu medycznego

„Zależność między formą pracy personelu medycznego a ich stylem życia.” – Weronika Kamińska (Warszawski Uniwersytet Medyczny) Wprowadzenie: Przewlekłe choroby niezakaźne stanowią główną przyczynę zgonów ludzi na świecie. Liczne badania wskazują, iż praca zmianowa w służbie zdrowia jest związana z obciążeniem wynikającym z dyżurów nocnych. Cel badania: Niniejsze badanie miało na celu porównanie stylu życia, w…
Przeczytaj więcej

Wyróżniona praca – Programowanie żywieniowe

„Analiza sposobu żywienia małych dzieci w kontekście programowania żywieniowego.” – Dagmara Woźniak (Uniwersytet Medyczny w Poznaniu) WPROWADZENIE: Programowanie żywieniowe odnosi się do sposobu żywienia dzieci podczas tzw. „okresów krytycznych”, podczas których dochodzi do ich gwałtownego  rozwoju. Koncepcje programowania żywieniowego zakładają, że zarówno niedobór, jak i nadmiar danego składnika odżywczego (np. białka, kwasów omega-3) może wywołać…
Przeczytaj więcej

Konkurs prac – wyróżnieni

Z przyjemnością informujemy, że Komitet Naukowy wybrał już wyróżnione prace licencjackie i magisterskie z dietetyki. Zależność między formą pracy personelu medycznego a ich stylem życia – Weronika Kamińska (Warszawski Uniwersytet Medyczny) – prezentacja odbędzie się na końcu I sesji naukowej (09.05-11.10). Analiza sposobu żywienia małych dzieci w kontekście programowania żywieniowego – Dagmara Woźniak (Uniwersytet Medyczny w Poznaniu) – prezentacja…
Przeczytaj więcej

Konkurs prac – upłynął termin zgłoszeń

26 października 2018r. zakończyliśmy przyjmowanie prac konkursowych. Prosimy o NIE przesyłanie kolejnych prac. Otrzymane prace zostały przekazane do oceny. Prace oceni Komitet Naukowy w składzie: Prof. dr hab. Marian Grzymisławski Prof. dr hab. Elżbieta Poniewierka Prof. dr hab. Agnieszka Dobrowolska Dr inż. Marzena Zołoteńka – Synowiec Dr med. Katarzyna Neubauer Dr med. Radosław Kempiński Ocenie zostaną poddane:…
Przeczytaj więcej

Wykład #6 – Znaczenie żywienia w postępowaniu u pacjentów chorujących na łuszczycę

Aleksandra Batycka-Baran (Uniwersytet Medyczny we Wrocławiu) – Znaczenie żywienia w postępowaniu u pacjentów chorujących na łuszczycę. Wykład rozpocznie się w sobotę 24 listopada 2018r. o godzinie 12.10 Łuszczyca jest jedną z najczęstszych przewlekłych zapalnych chorób skóry, która występuje u około 1-3% populacji ogólnej. Patogeneza choroby  jest złożona, wieloczynnikowa i nie do końca poznana, biorą w niej…
Przeczytaj więcej

Wykład #5 – Wegetarianizm a minimalizacja cierpienia zwierząt

Wioletta Jedlecka, Joanna Helios (Uniwersytet Wrocławski) – „Wegetarianizm a minimalizacja cierpienia zwierząt” Wykład rozpocznie się w sobotę 24 listopada 2018r. o godzinie 11.05, jest umieszczony w Sesji Naukowej I. Celem naszego wystąpienia jest próba odpowiedzi na pytanie czy wegetarianizm minimalizuje cierpienie zwierząt? Wegetarianizm bywa definiowany jako system żywienia wyłączający pokarmy mięsne, a zatem części ciał…
Przeczytaj więcej