Dlaczego warto postawić na miód pszczeli?


Kolor tego produktu nie jest przypadkowy. Miód to prawdziwe złoto dla naszej diety. Nie tylko jest zdrowy ale wzbogaca smak potraw i napojów. Przecież nie zawsze gorzki lek najlepiej leczy.

Miód – wartość dla diety

Miód to tak na prawdę wielocukier, produkowany przez pszczoły z pyłków kwiatowych. Jedna łyżka miodu to około 50 kilo kalorii. Czym więc różni się od zwykłego cukru, który nie jest przecież pożądany w zbilansowanej diecie. Warto wiedzieć, że miód to nie są puste kalorie. W tej samej łyżce miodu znajdziemy również mikroskładniki takie jak żelazo, wapń, magnez, fosfor. Jest to również źródło witamin A, B2, PP oraz enzymów, które mają działanie prozdrowotne. Podwyższają naszą odporność, ułatwiają trawienie i polepszają nasze samopoczucie. Zamiana białego cukru na miód pszczeli będzie z korzyścią dla naszego funkcjonowania.

Miód to także cenne narzędzie w walce z infekcjami. Ma silne działanie przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. W dawnych czasach, miód był stosowany jak naturalny konserwant ze względu na te działanie. W walce z przeziębieniem, szczególnie poleca się miód lipowy, malinowy i spadziowy. Wykazuje on działanie silnie przeciwzapalne,a także wykrztuśne. 

Jak korzystać z miodu?

Aby korzystać z dobrodziejstw miodu pszczelego należy pamiętać o kilka sprawach. Miodu nie należy gotować, jeśli dodajemy go do herbaty warto poczekać aż ta wystygnie do koło 40 stopni Celcjusza. Sprawdzi się też do zimnych deserów, czy sosów sałatkowych. Jeżeli jesteśmy alergikiem, należy uważać. Miód ma potencjał do uczulania, jednak niektóre jego odmiany uczulają mniej tak jak miód spadziowy czy gryczany. Z tego samego powodu odradza się miód kobietom karmiącym. Oczywiście odradza się miód osobom z cukrzycą.

 


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.