Czy warto stosować błonnik witalny?
Błonnik jako naturalny składnik owoców i warzyw w dość łatwy sposób dostarczyć można tradycyjną metodą, czyli zbilansowaną dietą. Zdarza się jednak, że spożywane potrawy nie dostarczają wystarczającej ilości tego składniku, co może mieć negatywne skutki. Warto wtedy skorzystać z błonnika witalnego.
Zalety stosowania błonnika witalnego
Niewątpliwą zaletą takiego rozwiązania będzie pomoc w przypadku niewystarczającego spożycia błonnika w pokarmie. Taka sytuacja może prowadzić do szeregu nieprzyjemnych efektów, a głównie do zaparć. Dodatkowy błonnik sprawi, że skutki te będą znacznie złagodzone, w przypadku gdy jest to zjawisko przejściowe. Należy również zaznaczyć, że błonnik witalny jest produktem naturalnym, zawierającym łuski babki jajowatej i nasiona babki płesznik. Taki skład zapewnia, że produkt ten jest w pełni bezpieczny. Oprócz wsparcia układu pokarmowego błonnik ten posiada również inne właściwości jak:
- Hamuje łaknienie
- poprawia samopoczucie
- oczyszcza organizm
- zapobiega chorobom układu pokarmowego
- Pomaga w odchudzaniu
Stosowanie błonnika witalnego
W przypadku zakupienia gotowego preparatu należy odmierzyć od jednej do trzech łyżeczek produktu i dolać do niego szklankę wody, lub innego płynu. Następnie trzeba odczekać aż nasiona i łupiny nasiąkną, co sprawi, że woda stanie się bardziej żelowa. Wtedy można wypić powstałą substancję, co niektórzy uważają za niezbyt przyjemne, ale warto wytrzymać zwłaszcza gdy pamięta się o pozytywnych aspektach błonnika. Konieczne jest także picie dużej ilości wody w czasie stosowania takiej kuracji.