Żywienie dla osób z celiakią
Celiakia, czyli choroba, która charakteryzuje się nietolerancją glutenu przez osoby dotknięte tym schorzeniem, może stanowić niemały problem. Wymagane jest wtedy całkowite wyeliminowanie z diety wszelkich produktów zawierających gluten. Sposób żywienia osób z celiakią jest więc odmienny i warto dowiedzieć się o nim nieco więcej.
Czego unikać na diecie bezglutenowej?
Produkty, które koniecznie należy usunąć z jadłospisu osoby cierpiącej na celiakię to w pierwszej kolejności artykuły zawierające zboża takie jak pszenica, żyto, czy też jęczmień. Oczywiście będą to więc tak oczywiste produkty jak pieczywo lub makaron, ale istnieje także mniej oczywista żywność, w której można natknąć się na gluten, a jest to:
- Wędlina
- ser żółty
- majonez
- czekolada
- produkty wegańskie
Najlepiej jest sprawdzać produkty spożywcze pod kątem zawartości glutenu, co powinno być zaznaczone na etykiecie.
Co można jeść na diecie bezglutenowej?
Osoby zmuszone do przestrzegania diety bezglutenowej nie będą jednak narzekać na brak różnorodności w jadłospisie. Większość produktów jest jak najbardziej wskazanych, tak więc zboża można zastąpić produktami na bazie ryżu, ziemniaków lub kukurydzy. Z tych artykułów powstają zamienniki dla chorych na celiakię, jak m.in. pieczywo. Wszelkie warzywa, nabiał czy mięso jest oczywiście dozwolone i nie ma tutaj żadnych ograniczeń, jedynie należy uważać na produkty przetworzone. Najczęściej na artykułach spożywczych bez glutenu znaleźć można specjalne oznaczenie zawierające przekreślony kłos, które pomaga w czasie zakupów.